Image module
Image module
Image module
Image module
De hoefsmid voor varkens

 

 

Zonder narcose, pijnloos en met respect

Het bekappen van de klauwen van varkens is een gespecialiseerd beroep. Even snel met de heggenschaar de klauwen bijknippen is echt uit de tijd. Een  hoefsmid gespecialiseerd voor varkens zal de klauwen pijnloos inkorten, de bodem balanceren en kritisch kijken naar onregelmatigheden zoals scheurtjes, klauwrot, klauwschimmel of andere klauwaandoeningen. Een hoefsmid gespecialiseerd voor varkens zal de klauwen ook gelijk behandelen en de eigenaar advies mee geven hoe verder te behandelen.

Het bekappen kan gedaan worden zonder narcose en met narcose.

Bekappen van de klauwen zonder narcose
Zonder narcose de klauwen bekappen heeft de voorkeur omdat het varken korter stress heeft en na het bekappen ook gelijk weer verder kan gaan waar het varken mee bezig was.

Ik gebruik de “Flip the Pig” methode of de “kriebel er maar op los” methode. Bij “Flip the Pig”,  zal ik het varken op de rug draaien. Tot 120 kg kan ik een varken op zijn rug draaien. Is het varken boven dit gewicht dan laten sommige varkens het nog toe om bekapt te worden op de zij.
Op de zij hoort de “kriebel er maar op los” methode, en zoals de naam zegt heeft de eigenaar of verzorger de nobele taak om het varken lekker te kriebelen op de buik zodat het varken op de zij gaat liggen en ik aan de hoeven kan werken.

Bekappen van de klauwen met narcose
Soms laat het gedrag of het gewicht van een varken het niet toe om veilig de klauwen te bekappen en dan is narcose een optie.
Hoewel het mooi is dat narcose een optie is, adviseer ik het alleen als het echt niet anders kan. Narcose of verdoving brengt namelijk extra gezondheidsrisico’s en stress met zich mee vandaar dat het belangrijk is om dit alleen door een ervaren dierenarts te laten uitvoeren.

Werk regio
Ik bied mijn service aan in heel Europa.

In Nederland ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor de provincies Friesland, Groningen en een stuk van Drenthe. De rest van Nederland rij ik incidenteel naartoe om mijn collega’s te ondersteunen.

Woon je in een andere provincie dan Friesland, Groningen of noord Drenthe? Dan koppel ik je graag aan één van mijn collega’s.

Ik reis ook buiten Nederland. Heb jij  of ken jij een varken die buiten Nederland woont? Neem contact met mij op zodat we een afspraak kunnen inplannen.

In Spanje kom ik nu al 1 keer per jaar op de Balearen ( Ibiza, Mallorca en Menorca) en de Costa Blanca.

Hoe meer varkens zich aanmelden in het buitenland hoe lager de reiskosten uitvallen.

Prijslijst

Varkensdiensten

De diensten per varken:

  • Onderhoudsbeurt klauwverzorging €75
  • Klauwverzorging correctietrim €100  (60 minuten of langer)
  • Inkorten slagtanden €35
  • Gebitsreiniging groot €30
  • Gebitsreiniging klein €10
  • Oor- en oogreiniging € 20
  • Consult zonder bekapping €50 per uur
  • Cursus op maat €75*

Deze prijzen zijn exclusief reiskosten. De reiskosten zijn afhankelijk van uw regio.

*Een cursus op maat is een leuke groepsactiviteit en geeft je de kans om alles te leren over varkens houden en hun heerlijke karakter beter te leren begrijpen.

Image module
Image module